söndag 10 april 2011

Glykemiskt index

De senaste tio åren har det pratas mycket om Glykemiskt Index. Det står att läsa i varje hälsomagasin. De senaste åren har det börjat framställas som en Diet. Den stora skillnaden mellan en vanlig diet och GI dieten är att man lägger in kvalitet på kolhydraterna istället för mängden kolhydrater. Jag kan själv tycka att GI börjar bli väldigt flummit den senaste tiden eftersom man nu även börjar kalla lågkolhydratkost för GI. Det har ingenting med det att göra eftersom GI endast är ett mått på hur snabbt blodsockret höjs efter en måltid

Hur fungerar GI
Kolhydraterna i livsmedel tas upp i kroppen olika snabbt, beroende på hur de är kemiskt uppbyggda, i vilken form de finns i livsmedlet, som hela spannmålskorn eller som mjöl, och om de har behandlats industriellt, till exempel med värme. Man brukar tala om "snabba" och "långsamma" livsmedel. På ett standardiserat sätt mäts hur snabbt och länge blodsockernivån påverkas efter att man ätit ett livsmedel. Resultaten brukar uttryckas som glykemiskt index, GI.

Ett långsamt upptag av kolhydrater leder till en mer utplanad blodsockerhöjning, vilket dämpar insulinpåslaget efter en måltid. Det bidrar till att hålla blodsockret på en jämn nivå mellan måltider och till hälsosammare fettomsättning och blodfettsnivåer.

Glykemiskt index definieras som den totala ytan under den kurva som beskriver blodsockerhalten två timmar efter måltid, när man äter 50 gram tillgängliga kolhydrater i ett livsmedel i förhållande till när man äter 50 gram tillgängliga kolhydrater i form av vitt bröd eller glukos. Det är viktigt att notera att jämförelsen gäller lika mängd tillgängliga kolhydrater, inte lika mängd av livsmedel.

Fördelar med GI
Jag kollade precis på en föreläsning med en kvinna från norska motsvarigheten till livsmedelsverket och enligt henne har det publiceras runt 2 miljoner forskning artiklar om kost och näringsrekommendationer den senaste 20 åren. Det betyder att det är väldigt svårt att få en överblick över forskningen. Enligt WHO (världshälsoorganisationen) finns det visa indikationer som tyder på att kost med lågt GI kan hjälpa till vid Diabetes behandling och det är exakt vad GI utvecklades till 1981.
Utan att ha läst allt för många studier finns det indikationer på att en kost som består av kolhydrater med lågt GI kan ge en längre mättnadskänsla
GI kan vara till hjälp att välja bättre kolhydrater i samma livsmedelsgrupp. Det är bättre att äta pasta som är al dente än överkokt. Det ger en lägre GI
GI metoden är också något som är ett verktyg som fungerar över en längre tid när man väl har lärt sig hantera kunskapen på rätt sätt

Nackdelar med GI
Den största nackdelen med kolhydrater är att den säger hur mycket blodsockret stiger efter att man har ätit 50 gram kolhydrater ett speciellt livsmedel. Den säger aldrig hur mycket kolhydrater innehåller. Jag kan ta ett exempel. Tänk att man äter en portion pasta som motsvarar 115 gram kolhydrater med ett GI på 38 om man använder glukos som referens. Äter man istället kokt potatis som har ett GI på 69 betyder det att man har högt GI. En portion på 150 gram innehåller 27 gram kolhydrater. En person som har diabetes och bara kan GI tabellerna skulle tycka att det skulle vara bättre att äta pasta istället för potatis eftersom det har ett lägre GI. Det som kommer att hända när han äter pastan är att han får mycket högre insulinutsöndring.
För en person som använder GI för viktreduktion betyder det också att den har fått i sig mycket mer energi av pastan än av potatisen.
En annan nackdel är att det kan skilja väldigt mycket på samma livsmedel. I en separat studie mätte man GI för 8 potatissorter som förekommer på marknaden GI för potatis  mättes hos 17 försökspersoner GI varierade mellan 56 och 94 och sorter med fast, tenderade att ha lägre GI jämfört med mjöliga sorter. En översikt av tidigare publicerade GI-värden för olika potatisberedningar visar på betydande variation, speciellt gäller det kokt potatis, där GI varierade från omkring 25 till över 100

I en studie i Danmark kom man fram till att kvinnor vars kost hade ett högt GI hade en högre kroppsvikt jämfört med dem som hade en kost med lågt GI. När man analyserade inverkan av fysisk aktivitet sågs ett samband mellan GI och vikt endast bland kvinnor med låg fysisk aktivitet. Hos män sågs inget samband mellan GI och viktökning. Det finns väldigt mycket forskning på GI och vikt men det finns inga övertygande bevis på att ett lågt GI skulle ge en lägre kroppsvikt. Det är energiintaget som är den avgörande rollen om man vill gå ner i vikt
Däremot kan GI vara ett hjälpmedel som kan bidra till att välja en väl sammansatt kost som ger förutsättning för långsiktig viktnedgång och viktbalans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar