tisdag 8 februari 2011

Träning av Quadriceps

Nu ska jag försöka en väldigt enkel förklaring om muskelfunktioner och hur man bäst tränar upp styrkan i Quadriceps (egentligen Musculus quadriceps femori)
Ordet Quadriceps betyder fyrhövdad och det är precis vad det är. Muskelgruppen är alltså fyra muskler som har samma fäste.  rectus femoris, vastus intermedius, vastus lateralis och vastus medialis Strax under patella (knäskålen) Muskelns ursprung är på övre delen av lårbenet förutom rectus femoris som fäster på höften

Funktionen i Quadriceps är att flektera (sträcka) i knäleden (art genu) rectus femoris kan även flektera i höftleden (art coxae)

Den enda maskinen som kan isolera träningen är benspark andra bra övningar för quadriceps är knäböj med stången ovanför bröstet. Då isolerar man quadriceps mer jämfört med en vanlig knäböj.
Knäböj är en basövning som kräver mycket teknik. Det är inget jag kommer att gå in på här, men det övningen kräver en hel del balans, kroppskontroll och rörlighet. Ett test är att man ska kunna sitta på huk med händerna rakt fram för att kunna ha rörligheten att kunna genomföra en korrekt knäböj.

Quadriceps är en av kroppens starkaste muskler och vid stelhet i muskler ökar man svanken (lordosen) vilket ökar risken för ländryggsbesvär. Stelhet gör att quadriceps senan som löper över pattela blir förkortat. Det gör att man får smärta strax under knät och då får man träna upp rörligheten i låren.

Min favoritövning är att man sätter upp en fot på en träningsbänk. Det andra benet ska vara 40-50 cm längre fram från bänken för att du sedan ska förra fram höften och böja i knät. Bilden under var den bästa jag kunde hitta men ha gärna foten lite längre fram och öka töjen genom att böja i knät på den främre foten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar